Interní Med. 2010; 12(7-8): 390-394

Nové trendy v léčebné výživě - nutriční postupy při léčbě pacienta

Anna Komoňová
Nutriční terapeutka, FN Ostrava

Výživa patří mezi základní potřeby člověka. Většinou na nás působí pozitivně. Vnímáme ji podle chuti, vzhledu, pociťujeme hlad nebo

nasycení. Výživa je jediný způsob, jak tělu dodat potřebné živiny, které ovlivňují náš vývoj a zdraví. Potravinami se do těla dostávají jak

zdravé prvky, tak škodliviny. Tento článek má ukázat jednak rozdíl mezi výživou a léčebnou výživou i různé nutriční postupy při léčbě

pacienta.

Klíčová slova: malnutrice, nutriční péče, nutriční screening, sipping, enterální výživa, parenterální výživa

Nutritional procedures in treatment of patient

Nutrition is among the essential human needs. It usually has a positive effect. It is perceived in terms of taste and appearance, as hunger

or saturation. Nutrition is the only way of delivering the body with the essential nutrients that affect our development and health.

Both healthy elements and harmful substances enter the body with food. This paper aims to show the difference between nutrition and

therapeutic nutrition as well as various nutritional procedures when treating a patient.

Keywords: malnutrition, nutritional care, nutritional screening, sipping, enteral nutrition, parenteral nutrition

Zveřejněno: 12. srpen 2010  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Komoňová A. Nové trendy v léčebné výživě - nutriční postupy při léčbě pacienta. Interní Med. 2010;12(7-8):390-394.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Grofová Z. Nutriční podpora. Grada publishing, Praha 2007.
  2. Kohout P, Kotrlíková E. Základy klinické výživy. Praha 2005.
  3. Svačina Š. Klinická dietologie. Grada publishing, Praha 2008.
  4. Wilhelm Z, a kol. Výživa v onkologii. NCONZO, Brno 2004.