Med. Pro Praxi 2005; 4: 139-142

Výživa a doplňky výživy u diabetických pacientů

MUDr. Pavlína Piťhová1, MUDr. Jiří Charvát CSc2
1 Interní klinika fakultní nemocnice Motol a 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze
2 Pracoviště specializovaných laboratoří IKEM, Praha

Dietní opatření jsou u pacientů s diabetes mellitus shodná s doporučeními racionální stravy pro populaci s vysokým rizikem kardiovaskulárních onemocnění. Důležitá je regulace příjmu energie, podílu tuků, sacharidů a bílkovin, vhodný je zvýšený příjem vlákniny. Liší se strategie dietní léčby u diabetes mellitus 1. a 2. typu. Doporučené denní dávky vitamínů jsou běžně pokryty vyváženou racionální stravou. U diabetiků je vhodné zvýšit příjem potravin bohatých na antioxidanty, snižujících důsledky oxidačního stresu (tokoferol, karotenoidy, kyselina askorbová a flavonoidy). Farmakologická léčba antioxidanty a suplementace vitamínovými preparáty není rutinně oprávněná, protože neexistují přijatelné důkazy o její účinnosti. Pozornost je třeba věnovat i potravinovým doplňkům a omezením léčby bylinnými preparáty.

Klíčová slova: Klíčová slova: diabetická dieta, sacharidy, tuky, bílkoviny, vitamíny a antioxidační látky, potravinové doplňky a bylinné extrakty.

Zveřejněno: 1. leden 2006  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Piťhová P, Charvát J. Výživa a doplňky výživy u diabetických pacientů. Med. praxi. 2005;2(4):139-142.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Černá M. Čaj a jeho chemopreventivní účinky. Diab Metab End Výž 2002; 5 (3): 178-181.
  2. Desgupta A. Review of abnormal laboratory test results and toxic effects due to use of herbal medicines. Am J Clin Pathol 2003; 120(1): 127-137. Přejít k původnímu zdroji...
  3. Manson JAE, Bassuk SS, Stampfer MJ. Does vitamin E supplementation prevent cardiovascular events? J Womens Health 2003; 12 (2): 123-136.
  4. Matějková - Běhanová M. Omega - 3 mastné kyseliny. Diab Metab End Výž 2003; 6 (2): 109-113.
  5. McDermott JH. Antioxidant nutrients: Current dietary recommendations and research update. J Am Pharm Assoc 2000; 40(6): 785-799. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  6. Pickering TG. What should we advise our patients about taking antioxidants. J Clin Hypertens 2003; 5 (3): 231-233. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  7. Piťhová P. Dietní léčba diabetes mellitus. Int Med Prax 2003; 5, 11: 567-569. Přejít k původnímu zdroji...
  8. Rambousková J. Lykopen - převažující karotenoid v rajčatech. Diab Metab End Výž 2004; 7 (4): 212-215.
  9. Šejda T. Rostlinné steroly a stanoly v prevenci ischemické choroby srdeční. Diab Metab End Výž 2001; 4 (2): 140-144.
  10. Wilhelm Z. Klinický význam hořčíku. Diab Metab End Výž 2003; 6 (2): 97-103.